лекарства за холестерол

Как се контролират високите нива на холестерол в кръвта?

Полезни Публикации

В съвременния свят човека страда от множество заболявания, които оказват сериозно влияние върху здравословното му състояние. Различни са факторите, поради които се отключва конкретен здравословен проблем, но това, което следва да подчертаем е, че фармацевтичната индустрия работи в насоки, които са свързани с разработване на препарати и медикаменти, които дават положителен ефект в терапевтичните курсове, които специалисти назначават. Сред най-често засягащите здравето на пациентите са заболяванията свързани със сърце и холестерол – аптечни лекарства има, но не се препоръчва тяхното самоназначаване. Как да се предпазите от усложнения и възможно ли е лечение без медикаменти ще споделим в днешната тема.

Какво представлява високия холестерол

Холестеролът има особено значение за здравето на всеки индивид. Той е необходим за производството на хормони, жлъчна киселина, участва в синтезирането на витамин Д, работата на мозъка и други. В човешкият организъм се наблюдават два типа холестерол – добър и лош. Проблемът е, когато количествата на лошия се увеличат и започнат да се отлагат по вътрешността на стените на кръвоносните съдове. Така се затруднява циркулацията на кръвта, получават се запушвания, които значително увеличават риска от възникване на сърдечно съдови заболявания.

Предпоставките, които имат отношение към развитието на лош холестерол и заболявания на сърцето могат да бъдат:

 • Генетично предразположени пациенти;
 • Възраст;
 • Пол;
 • Нездравословен начин на живот;
 • Злоупотреба и вредни навици;
 • Наднормено тегло;
 • Липса на физическа дейност и други.

Не бива да допускате особено при генетична обремененост да провокирате появата на заболяването. Винаги спазвайте здравословен режим на хранене и се стремете да намалите консумацията на мазни меса, алкохолни напитки и тютюнопушене.

Специалистите не винаги предписват медикаментозно лечение. При по-леки стойности се препоръчват някои природни методи за понижаването на холестерола. Те действат много благоприятно и ефективно и спомагат за нормализирането на нивата така, че да се предпази оп рискови ситуации сърдечно-съдовата система.

Как без лекарства да контролирате холестерола?

лекарства

Когато човек следва своя ежедневен ритъм на живот и има изградени някакви навици на хранене то това безспорно дава отражение върху здравето му. Препоръчително е при наличие на повишени нива на холестерола да промените колкото се може по скоро този ритъм с оглед на нормализиране на стойностите до благоприятни за здравето. Лекари съветват:

 • Наложете си режим на хранене, при който е увеличено количеството на плодове и зеленчуци;
 • Контролирайте телесното тегло със спорт, повече ходене и физическа активност;
 • Не злоупотребявайте с алкохола, тъй като той е основен източник за въздействие върху високите нива на холестерола;
 • Откажете цигарите. Те крият сериозен риск за сърцето и съдовата система.

Разбира се има много средства за контрол на холестерола като използването на билки, етерични масла, други природни средства. Но когато нещата са извън контрол то определено няма как да не се наложи да посетите аптечната мрежа за да си закупите предписаното от специалист лекарство, с което да проведете назначената терапия.

Как действат лекарства за висок холестерол?

Повечето препарати в аптечната мрежа са базирани на екстракти от полезни растения, които въздействат върху разграждането на повишените количества холестерол. Контролът е особено решаващ предвид множеството заболявания, които се отключват въз основа на неблагоприятните стойности на холестерол. А такива са:

 • Остеопороза;
 • Мозъчен инсулт;
 • Инфаркти;
 • Гангрена и други.

Действието на препаратите от категорията е насочено към контрола на количествата на лош холестерол. Те спомагат за нормалното функциониране на нервната система, намаляват усещането за отпадналост и умора, грижат се психичното здраве, ограничават оксидативния стрес на клетките, подпомагат кръвообращението.

В случай, че сте в риск от високи нива е препоръчително да посетите лекаря си за да се назначат изследвания, които да установят какви са количествата на холестерол в кръвта. Поддържането на нормални нива свежда до минимум развитието на рискови за живота и здравето заболявания.