Старческият дом е спасение за хората, които се чувстват самотни

Благотворителност Полезни Публикации

Голяма част от възрастните хора искат да прекарат старините си у дома, сред близките си. Но се случва и така, че пенсионерът изобщо да няма близки роднини, които да се грижат за него. Няма възможност да получава помощ за възрастни хора вкъщи. В този случай той ще бъде спасен от старчески дом Вила Швейцария, където е организирана професионална грижа за възрастни хора и при необходимост ще бъде оказана всякаква помощ.

Какво е старчески дом?

Старческият дом е частна или обществена организация, която предлага подслон и подходяща грижа за възрастни хора, които се нуждаят от подкрепа или постоянно наблюдение.

В тези заведения възрастните хора ще могат да си почиват, ще им готвят храна и ще им чистят. Пациентите могат просто да се отпуснат, прекарвайки времето си в настолни игри (или дори пред компютъра), разговори, сутрешни или вечерни упражнения, гледайки любимите си телевизионни предавания.

Старческите домове са доста често срещано явление в страни, доминирани от малки (нуклеарни) семейства. Това са семейства, състоящи се от максимум две поколения (родители и деца или само съпруг и съпруга), като на преден план са отношенията между съпруг и съпруга, а не между родители и деца. Такива семейства са често срещани в Съединените американски щати, Северна и Западна Европа и Япония. Там порасналите деца често не живеят при възрастните си родители.

Естествено, различните старчески домове имат различно качество на услугите. 

Какви са предимствата на елитния старчески дом?

Вероятно някой ще се възмути: ужасно е, когато възрастен човек бъде изпратен далеч от дома. Но нека погледнем проблема от друг ъгъл. Старческият дом е възможност хората да изживеят старостта си с достойнство. 

Старчески дом – ползи за наемателите

  • 24 часово обслужване на възрастните хора.
  • Балансирана диета, щадящо хранене, безопасно за възрастните хора.
  • Ако човекът е лежащо болен, му се предоставя специално удобно легло и количка.
  • Интересни дейности за свободното време – игри, книги, разходки сред природата и др.
  • Пълно медицинско обслужване.
  • Комуникация с връстници.
  • Предоставя се възможност на близките да посещават възрастния човек редовно, включително и да го изведат на екскурзия извън пансиона.

Разбира се, независимо от статута на избрания от вас старчески дом, той е спасение за хората, които се чувстват самотни. Защото престоят на чист въздух, правилното хранене, денонощната медицинска помощ, комуникацията с връстниците дават на обитателите на пансиона чувство на увереност, което оказва благоприятен ефект върху настроението и общото им здравословно състояние.