Фасети или бондинг – кое е удачното решение

Полезни Публикации

Сигурно много пъти сте чували колко лесно може да промените вида на предните си зъби чрез поставянето на фасети. Оказва се обаче, че начините за тяхното подобряване не се свеждат до един.

И така – какво можем да предприемем в тази насока и кой вариант си заслужава вниманието?

Какво е това бондинг и има ли преимущества пред фасетите

Той се използва за промяна на вида и състоянието на зъбите. По своята същност представлява фотополимерен материал, който се поставя директно върху зъба. В това отношение може би печели точка пред фасетите, тъй като тяхната изработка се прави по точен отпечатък и може да отнеме малко повече време за изработването им.

Бондингът често се използва за минимални корекции на различни видове естетични недостатъци на пациентите. Може успешно да се възстановят част от счупени зъби или да се промени цвета на естествените. Материалът не се различава особено от този, който се използва за направата на пломби.

До тук с предимствата. Освен бързата изработка (в рамките на едно посещение), и по –ниската цена, бондингът не може да се похвали с друго положително качество.

Фасетите може и да изискват малко лабораторна работа, но по отношение на крайния резултат те печелят първото място убедително.

Предимства на фасетите

  • Дълготрайност – при правилна поддръжка и качествени материали, цената може да ви се отплати с до 15 години щастливо използване. За сравнение, бондингът едва ли ще надхвърли 2-3 години.

  • Здравина – те са толкова сполучливи, че по никакъв начин няма да променят досегашните ви хранителни навици. Единственото, за което ще трябва да бъдете внимателни, е несъзнателното захапване на твърди предмети, като химикалка например. Но в името на красотата, едва ли ще ви е непосилно да се справите с този вреден навик.

  • Естествен завършек – фасетите притежават едно изключително ценено качество. Не могат да се различат от естествените ви зъби. Изглеждат абсолютно натурални и е твърде вероятно само вие да си знаете за тяхното съществуване.

  • Не се променят с времето – често използваният материал за тяхната изработка е порцеланът. Той е много сполучлив по отношение на качествата си.  Не се променя по никакъв начин с течение на времето от приеманите храни и напитки.

Равносметката

Ето как се оказва, че малко допълнителна сума от цената на бондинга може да осигури далеч по–сполучливи и дълготрайни резултати. Често пъти първият вариант е само временно решение на проблемите. За дълготрайното им отстраняване няма да сбъркате, ако заложите на фасетите.