стол

Напътствия при избиране на кухненски стол

Обзавеждане и Интериор

Всяка кухня и трапезария се нуждаят от правилните мебели, с които да бъдат полезни на домакинството при ежедневните им занимания и битови навици. Когато предстои да бъде оформен трапезен кът, който да побере всички членове на семейството са нужни два основни варианта мебели. Това са масата и кухненски стол, при който се уточнява броя спрямо размера на плота и хората, които обичайно използват зоната за хранене. Днес ще ви разкажем на какви основни качества е необходимо да отговаря столът, тъй като неговата роля е не по-малко съществена и важна за интериора от всеки друг компонент в кухненската или трапезната обстановка.

Разлика между кухненски и трапезен

Дори и да има известни разлики между двата тримина то повечето домакинства не правят разлика. Когато трапезарията и кухнята делят едно помещение е възможно столовете да се нарекат кухненски, а в случай на отделени пространства се конкретизира, че става въпрос именно за трапезен вариант.

И в двата случая става въпрос за изделие, което е предназначено за сядане и използване от домакинството за да послужи като мебел за хранене. Така, че ако търсите разлики между двете наименования то реално те не са толкова съществени, че да се фокусирате върху едното или другото, тъй като се касае за:

 • Обзавеждане за хранене;
 • Елементи, които са част от интериора на трапезния кът;
 • Мебели, които да предоставят място за настаняване, сядане при необходимост, независимо дали ще хапвате или пък ще пиете чай или кафе.

С две думи обобщаваме, че столът е необходим компонент от интериора на всеки дом и избирането му следва да се ръководи от конкретни правила и насоки, с които предстои да ви запознаем сега.

Насоки за избиране

кухненски стол

Българина е от хората, които си мислят, че знаят всичко. Това означава, че не винаги търсят съвети особено пък ако трябва да избират кухненски стол. Но се оказва, че някои кратки съвети не са за подценяване, поради това, че днес на пазара са представяне множество идеи и възможности, които биха затруднили взимане на окончателно решение.

За да не допуснете грешки при покупка на такъв съществен за дома елемент се водете от:

 • Размерите, които да се приспособят в пространството без да се натрапват и помещението да изглежда препълнено;
 • Формата, която да е в синхрон с геометрията на масата и другите елементи, които участват в обзавеждането;
 • Дизайна, благодарение на който трапезарията ще изглежда стилно и прекрасно;
 • Удобство и здравина за да можете да изпитате сигурност и комфорт по време на хранене.

Много важен момент при покупката на кухненски стол е да вземете предвид броя, от който се нуждаете. Ако каните близки нагости или пък приятели с повод или без повод ви посещават то имайте предвид, че си струва да изберете няколко стола в повече. В случай, че не е удобно допълнителните бройки да са постоянно присъстващи около трапезата то можете да ги изберете във вариант сгъваеми.

Накратко търговците и производителите са в състояние да ви представят гъвкави идеи, с които обзавеждането да бъде на високо ниво и вие да бъдете максимално удовлетворени от това, което ще получите като стил, удобство и функционалност.

Видове

Що се отнася до класификацията ще споделим, че има куп фактори, които играят роля спрямо разнообразието на мебелите за трапезария или кухня. при столовете се наблюдават разнообразни тенденции, които се отнасят до:

 • Материалите, от които са изработени – метални, пластмасови, от естествена дървесина, МДФ и други;
 • С или без тапицерия;
 • С висока или ниска облегалка;
 • Според формата на краката;
 • Съобразно типа на тапицерията – естествена кожа, еко кожа, текстилна.

Имате опция да изберете онези кухненски столове, които да осигурят удобство и прекрасен облик на помещението, в което се събирате с близки за да хапнете вкусно приготвена домашна храна.