Как да изберем мъжки слънчеви очила?

Полезни Публикации

Наръчник за него

Как да си изберем точните слънчеви очила за нас? Обръркват ли ви всички тези статии за кръгли и триъгълни форми на лицето? Ако да, това е правилното място за вас.

Очилата са много практичен мъжки аксесоар. Те не само ви предпазват от слънчевите лъчи, но и от бръчки, защото не трябва да си присвивате очите постоянно. Също така да не забравяме, че с тях изглеждаме готини… но само ако са точните за нас.

Навскяъде се говори, че трябва да разберем каква е формата на лицето ни и да изберем моделът очила спрямо нея. Истината е, че много то нас няма да попадат в нито една категория, а ще са комбинация от няколко. Нека разглеждаме формите на лицето като спектър. Започващ от много закръглено лице с меки черти, до много правоъгълно с ясно изразени контури.

Представете си, че от по-закръглената част на спектъра имаме Шеф Манчев (Иван Манчев), а в другата, някой с по-правоъгълно лице – Иво Андонов от „Под прикритие“ (Захари Бахаров). Това може би са българския еквиваленти на двете крайности. Повечето от нас са някъде посредата и няма значение какъв вид слънчеви очила ще носят стига да следват тези 3 принципа:

1.Широчина

Доста от мъжете носят очила, които са по-широки от лицето им. За жените това може да е приемливо, но при нас мъжете… ще наподобяваме муха, а предполагам не искате това? Нека носим очила, който не излизат много от очератнията на лицето. Разбира се не прекалено тесни, нека да има баланс.

За да измерим широчината на лицето си вземаме линийка, шифашки метър, конец, педя или каквото прецените. Мери се от едното слепоочие до другото. (без контурите на лицето ако използвате шифашки метър, дръжте го изпънат). Когато разберем широчината на лицето използваме следните мерки като оправна точка.

 • Тесни лица – 115-127мм – най-подходящи са очила с широчина на рамките от 118 до 128мм.
  • Средни – 128-139мм – са за широчина на рамките от 129 до 139мм
  • Широки лица – 140-150+мм – с широчина на рамките от 140 до 150мм

Грабвайте линията и мерете. Едва в началото сме.

2.Дължина

Защо е важна да знаем дължината на лицето си? От къде и как да я измерим?

Първо, докато още линията е в ръката ви и не е отната от малкото ви братче за домашното му по геометрия. Измерете от края на челото (където започва косата) до върхът на брадичката. Това е дължината на лицето ви. И от нея зависи какви ще са стъклата на слънчевите ви очила.

Ако лицето ви е по-дълго отколкото широко, поздравления, вие имате издължено лице. Ако лицето ви е толкова дълго, колкото широка, поздравления, вие имате късо лице. Важно е да разберете, че няма по-добре изглеждащо лице спрямо размерите.

 • Издължено лице – при този тип, трябва да носите по-дълги стъкла за балансират дължината на лицето ви.
  • Късо лице – тук, по-късите и средни размери на стъклата са вашият избор; ако изберете по-дългите те ще доминират лицето ви и ще се придаде илюзията, че имате малка глава.

Кои стъкла са къси и кои дълги?

 • Къси – височина на стъклото по-малко от 36мм
  • Средни – от 36 до 44мм
  • Дълги – с височина над 44мм

3.Черти от лицето

Тук доста от нас се различаваме. Сетете се какво говорихме от началото за двете крайности – Шеф Манчев и Иво Андонов. Шеф Манчев с неговото по-закръглено лице и меки черти. Иво Андонов с по-правоъгълно лице и по-ясно изявени контури.

Отново бих ви припомнил, че повечето от нас сме по средата на двете крайности. Повечето от видовете очила ще ни отиват, стига да знаем какво широчина и дължина да използваме.

 След като знаете широчината и дължината на лицето си. Знаете освновните черти на лицето си – по-меки или по-остри. Вие сте готови да намерите своите очила. Не ме разбирайте погрешно, може да не ги намерите от първия път, дори от първите 10 опита. С информацията по-горе определно ще сте по-наясно за какво да гледате и как да изглеждате толкова готини със слънчеви очила, колкото сте без тях.