Критерии за избор на правилния телевизор

Технологии и IT

Преди няколко години повечето хора бяха убедени, че 4K на телевизорите е банален маркетингов трик и няма качествено съдържание за такава технология. За кратък период от време ситуацията се промени коренно. Ако трябва да изберете нов телевизор за семейството, тогава трябва да помислите за модели, оборудвани с 4K. При условие, че цената им бързо пада. Днес в тази статия ще разгледаме рейтинг на най-добрите телевизори.

Какво трябва да търсите, когато избирате 4K телевизор?

Много хора не разбират защо привидно подобни модели имат толкова широк диапазон на цените. Ценообразуването на телевизорите се влияе не само от разделителната способност на екрана, но се взема предвид и голям списък от други фактори.

Какво трябва да търсите, когато избирате нов 4K телевизор?

Тип матрица

Съвременните телевизори могат да бъдат оборудвани с LCD или OLED матрица. Първият вариант винаги има по-разумна цена, но качеството на изображението не е много по-лошо.

  • LED/LCD – екраните са направени на базата на течни кристали, които, за да се получи красива картина, напълно или частично блокират светлината от светодиоди или лампи. Днес се използват предимно светодиоди. Основните предимства на такива матрици са: издръжливост, приемлива цена, икономична консумация на енергия. Недостатъци: дълго време за реакция, което може да причини цикъл по време на динамични сцени;
  • OLED – матрицата се основава на елементите, отговорни за светлината и цвета. Такива модели телевизори са много тънки, тъй като не се изисква допълнително инсталиране на подсветка на трети страни. Диодите на матрицата са изключени, така че черният цвят не изглежда тъмносин, а черен. В сравнение с предишните матрици, OLED имат по-точно възпроизвеждане на цветовете, по-висок контраст и по-бърза реакция.

Диагонал на екрана

За да не сгрешите при избора на най-подходящия размер на екрана, препоръчително е в магазина да гледате екрана на модела, който харесвате, от разстоянието, от което се планира гледането. Както показва практиката, телевизор с диагонал на екрана от 32-55 инча е достатъчен за спалня, не повече.

HDR

HDR осигурява най-реалистичната картина на екрана. Технологията ви позволява да разширите границите и характеристиките в сравнение с други телевизори. За възпроизвеждане се използват телевизори от ново поколение. Сред предимствата на HDR се открояват разширен диапазон на яркост и широка цветова гама, които заедно предоставят на зрителя невероятно изживяване!

Звук

За да получите истинско удоволствие от гледането на любимия си филм, звукът трябва да е изключително чист, без смущения. В същото време мощността се колебае в диапазона от 17-22 вата. Но за любителите на идеално чист стерео звук, ще трябва допълнително да закупите аудио система.

Smart TV

Smart TV или просто „smart TV“ има операционна система, която позволява на потребителя да гледа видеоклипове от YouTube и други социални мрежи (платформи). Ако моделът, който харесвате, няма Smart TV, можете допълнително да закупите специален приемник. По-евтино е.

Яркост

Яркостта трябва да е достатъчна, за да е удобно да гледате телевизия в слънчев ден. Но е важно без излишък, в противен случай контрастът ще бъде загубен. При бюджетните модели тази цифра варира от 200-400 cd / m2.

Честота на опресняване на екрана

Честотата на опресняване на дисплея показва колко пъти в секунда дисплеят може да покаже ново изображение. Тази честота се измерва в херци (Hz) 60 Hz са напълно достатъчни, тъй като човешкото око просто физически не може да улови повече. За 3D екранът вече трябва да е на 120Hz.

Контраст

Контрастът ви позволява да направите изображението „по-сочно“ и по-цветно. Оптимално съотношение на контраст от 2000:1 до 5000:1. Колкото по-високо, толкова по-добре.

Забележка! Невъзможно е дори малка част от изображението да влезе в периферно зрение, в противен случай, докато гледате, винаги ще трябва да обикаляте очите си по екрана.

Гамата от съвременните телевизори е изключително богата, което може да е причината за трудността при избора на най-подходящия модел. Преди да купите, препоръчваме ви да се запознаете с основните критерии за избор и да разчитате на вашите предпочитания. За да не бъдете измамени, препоръчваме да купувате само в надеждни магазини.