Как да се справим с бъркотията в детската стая

Образование и Бизнес

Играчките заемат огромно пространство в детската стая, а редът е само несбъдната мечта на родителите

Само онзи, който вече е станал родител, познава усещането да се опитваш да преминеш през морето от играчки в детската стая. Колкото и да е очарователен този хаос, той понякога изисква да бъде вкаран в някакви релси, да бъдат наложени поне минимални правила и ритуали по прибиране, които да се спазват.

Уви, малцина са онези, които са съумели да се справят с това предизвикателство! По земята ежедневно се търкалят кубчета, човечета, плюшени любимци, музикални, дървени или образователни играчки

Няма да ви лъжем, този проблем няма генерално решение. А и нека да не бъдем толкова строги, да не ставаме причина децата да се чувстват ограничени да покажат своите възможности да разхвърлят на свобода. Къде на шега, къде на истина, това си е причина да му отпуснете края и да не изпадате в паника всеки път, когато се озовете на прага на творческата бъркотия в помещението на мъничето.

Но помнете, че не сте напълно безпомощни! Има какво да сторите, за да оптимизирате ситуацията до такава степен, че да не ви създава сериозен дискомфорт, а и да създадете навици в наследника си.

Периодична чистка

Тя е задължителна, защото иначе ще се затрупате със стотици играчки. При всеки повод детето ви ще получава нови изненади, което означава, че вие тепърва ще имате проблем – с мястото им за съхранение. Да, това определено е повод за притеснение, защото повечето съвременни жилища не предлагат огромни пространства.

Говорете с детето, че ако иска все така да получава книжки, трябва да отделя старите си и да ги подарява, а тетрадките с картинки за оцветяване, могат да отпътуват към контейнерите за рециклиране. Няколко важни урока и ценни послания за подрастващите само с една стъпка.

Смяна на ролите

Вероятно сте обърнали внимание, че децата нямат възможност да играят с всички свои играчки едновременно. Е, да, никой не би могъл да го стори, колкото и разнородна личност да е. Ето защо приложете стратегията, която препоръчва методът на Монтесори. Групирайте вещите по видове и създайте комплекти, които може да прибирате и връщате на ротационен принцип. Така, когато детето загуби интерес към дадена категория, то после с радост ще посрещне старите си приятелчета отново в играта.

Импровизирайте! Все пак имайте предвид, че тук понякога ще трябва да действате зад гърба на детето, защото то едва ли ще се съгласи доброволно да го лишите от богатия му арсенал. Така пък изненадата ще още по-интригуваща, когато му поднесете някоя забравена кутия със „съкровища“.

Разпределяне по кошове с различни размери

Големите кутии за играчки са прекрасни, само защото всичко може да бъде прибрано за минути там, без да се налага сортиране. Няма пълно щастие обаче. Този начин съвсем не е практичен и вие го знаете отлично, когато детето предприеме издирване на някоя част от съдържанието му…

Просто разпределете обемните играчки в подходящ размер кош, а малките – в по-компактни кутии. Така детето ще участва по-лесно в мисията по подреждане, а и ще намира онова, което търси лесно и без да настоява за вашата намеса.    

Важното е да съблюдавате един основен принцип – купувайте играчки, които са полезни и „растат“ с децата ви. Разгледайте какви видове се предлагат онлайн, за да планирате следващите си покупки за предстоящите празници – на сайта на Guga.bg.