Как трябва да се пие креатин

Спорт и Хобита

Креатин монохидратът е често обсъждан елемент както в спортните среди, така и в научните. Той като цяло оказва положителен ефект върху доставката на енергия за мускулите и клетките по време на тренировки и има положителни функции. Какво обаче представлява и как трябва да се пие, в какви дози и в какъв период? Нека видим!

Какво представлява креатин монохидратът

Това е аминокиселина, представляваща енергиен източник за мускулите, повишаващ тяхната издръжливост и сила. По този начин тренировките стават по-ефективни и натрупването на мускулна маса по-бързо. Смята се, че 95% от средно съдържащия се 100-140 гр. креатин в тялото, се намира в мускулите във вид на фосфат. Синтезът му е възможен с участието на аргинин, глицин и метионин, като се образува аминокиселинен комплекс. Занимаващите се със силови тренировки културисти обаче имат нужда от по-големи количества и затова обикновено прибягват до външния прием на креатини от Fitnesdobavki.net.

Как се пие

Схемата на прием е разделена на две части: в почивните дни и в дните с натоварване:

  • В почивните дни – препоръчително е да се пие по 5 до 6 гр. дневно, сутрин в комбинация с протеинов шейк или гейнер. Продължителността е около 2 месеца с 4 седмици почивка;
  • В дните с натоварване – през първата седмица по 5 гр. четири пъти дневно между храната в комбинация с протеинов шейк. След 5 до 6 дни, дозата се намалява на 2 гр. два пъти дневно. Периодът на приема е с продължителност 1 месец с почивка от 3 до 4 седмици.

Преди или след тренировка

Това е въпрос, който много начинаещи спортисти и бодибилдъри си задават. Без значение дали спортните добавки са на прах, таблетки или капсули, препоръчително е приемът на креатин да се извършва след тренировката. Тогава се наблюдава повишен кръвен поток и телесна температура, което спомага за значително по-ефективното и бързо разнасяне на веществото в тялото. Приемът преди тренировки може да предизвика воден дисбаланс.

Какви видове има

В специализираните онлайн магазини днес могат да се срещнат различни видове от тази спортна добавка за жени, като Анхидрос, Цитрат, Фосфат, Малат, Тартрат и т.н. Най-често срещаният и предпочитан обаче си остава Монохидратът, тъй като той оказва най-добри резултати върху растежа на мускулите и натрупването на мускулна маса.

С какво още е полезен

Според научните изследвания, само 10 дневният прием на креатин монохидрат увеличава нивата на тестостерон с приблизително една четвърт, което е значителен тласък за по-ефективния растеж на мускулите.