Какво трябва да знаем за лечението с кислород?

Полезни Публикации

Това е терапия, на която се доверяват както здравни специалисти, така и алтернативни специалисти. Този тип терапия използва кислород във вакуумна среда за лечение на много различни състояния, заболявания и наранявания, от изгаряния и открити рани до определени видове отравяния и проблеми с кръвообращението.

Какви са ползите от терапията с кислород? Хипербаричната кислородна терапия има много предимства за пациента. Ето списък на някои от предимствата, които хората могат да изпитат от този тип терапия:

Повишена циркулация в тялото

Помага за генерирането на нова съединителна тъкан и кожни клетки

Укрепва имунната система на организма

Ако сте били ранени с отворена рана или сте били болни и не изглежда да се подобрявате, трябва да помислите за друг алтернативен метод като терапията с кислород. Докато други може да са скептични да изпробват терапия, която не изисква никакви предписани лекарства, но тя доказано работи. За да научите повече ще ви запознаем заедно със специалистите от HBO Medical Support Center с ползите от лечението с кислород.

Всъщност какво представлява терапията?

Преди да разберете предимствата на лечението с кислород, е важно да знаете как точно работи то. Когато преминете през хипербарна кислородна терапия, ще седите в запечатана камера за около час-два. В тази камера въздухът ще бъде под налягане около 3 пъти по-голямо, отколкото сте свикнали. Ще се почувствате така, сякаш се гмуркате дълбоко в плувен басейн или излитате със самолет.

Барокамерата ще бъде изпълнена с кислород, а заради повишеното въздушно налягане в нея, всяка клетка от тялото ви ще може да поеме много повече кислород, отколкото при нормални обстоятелства. В случай, че имате специфичен здравословен проблем, който се опитвате да разрешите, подлагайки се на тази терапия, то консултацията със специалист е задължителна, за да може адекватно да се определи вашето състояние и броя сесии, от които ще се нуждаете.

Увеличава циркулацията в цялото тяло

Циркулацията в тялото ви е важна за цялостното ви здраве. В тялото ви трябва непрекъснато да циркулират кръвни клетки, минерали и кислород. Добрата циркулация би доставила кислорода на рани и наранявания, като същевременно ще отстрани токсините от мястото. От друга страна, лошата циркулация може да доведе до натрупване на токсини в тялото. Това може да изглежда като подуване или да го усещате като възпаление в мускулите.

Едно предимство на терапията с кислород в барокамера е, че тя може да увеличи циркулацията в тялото. Това може да помогне за ускоряване на заздравяването и подмладяването, а също и на цялостното ви здраве, като гарантира, че кислородът и минералите достигат до всяка част на тялото ви.

Изпълва тялото с кислород

Подлагайки се на терапията, цялото ви тяло се изпълва с кислород. В нормални условия с помощта на червените кръвни клетки, той се транспортират до всяка част от тялото. Когато сте в барокамерата вашите бели дробове абсорбират много повече кислород от нормалното. След това кислородът се абсорбира във всички течности на тялото, които ще транспортират кислорода през цялото тяло.

Увеличава притока на кръв

Заради средата под налягане, в която Ви поставя лечението с кислород, кръвният Ви поток естествено ще се увеличи. Кръвта ви носи кислород в тялото ви, така че е важно да имате постоянен кръвен поток, който да ви помогне да бъдете здрави и да се борите срещу рани и травми, с които се е сблъскало тялото ви.

Спомага за образуването на нов колаген

Това означава, че терапията може да помогне за регенериране на кожни клетки, съединителна тъкан и кръвоносни съдове. Това ще помогне на пациенти, които са се борили с отворени рани, наранявания, изгаряния и кожни присадки.

Кислородът помага на клетките да се регенерират по-бързо

Начинът, по който тялото лекува отворена рана или изгаряне, е чрез регенериране на съединителната тъкан и кожните клетки. Клетките се регенерират, като се разделят отново и отново, за да лекуват правилно зоната. Регенерацията на клетките може да отнеме известно време, но има начини да ускорите процеса. Лечението с кислород помага на тялото да функционира и да се лекува с по-бързи темпове. Когато мускулите и тъканите ви абсорбират кислорода, те са в състояние да работят по-ефективно, за да се регенерират.

Укрепва имунната система

Доказано е, че стимулира имунитета и може да ви направи по-здрави. Но има още няколко начина, по които терапията допринася за това:

Коригира функцията на белите кръвни клетки

Те са отговорни за борбата с вирусите, инфекциите и болестите, които могат да атакуват тялото ви. От момента, в който някои чужди бактерии или вирус проникнат в тялото ви, след като вашата треска се прекъсне и вие сте се възстановили, вашите бели кръвни клетки водят война от ваше име срещу болестта. А лечението с кислород стимулира функцията им, като първо, повишава способността на костния мозък да произвежда тези клетки и второ, подобрявайки циркулацията там, където белите кръвни клетки могат да пътуват много по-бързо през тялото.

Бори се срещу токсините

Може да противодейства на токсините от някои бактерии. Тъй като тялото се изпълва с кислород по време на тази терапия, това му помага лесно да се предпазва от всичко, което може да представлява заплаха. Има определени токсини, които вече циркулират в тялото ви, които могат да станат опасни само при застой.

Подуването обикновено е натрупването на токсини, но терапията спомага за подобряването на циркулацията, което ще помогне на токсините да се предвижат от засегнатата област и до там, където те ще бъдат изхвърлени от тялото. Лечението с кислород в барокамера също може да помогне на организма да се бори срещу отравяне с въглероден окис, като работи, за да запълни тялото с подходящи нива на кислород, необходими за оцеляване. Когато някой получи отравяне с монооксид, кислородът в тялото му се замества с въглероден окис. Важно е пациентът да може да възстанови нивата на кислород, за да се пребори с отровата.Има много ползи от лечението с кислород, които могат да помогнат за излекуването на множество здравословни проблеми: увреждане на мозъка, отворени рани, инфекции, отравяне с монооксид, изгаряния и подуване са само няколко здравословни проблема, които терапията доказано лекува.