Ортопедични матраци – как да ги познаем?

Обзавеждане и Интериор

Вероятно всички сте срещали твърдението, че денят се познава от сутринта? А какво се случва, ако всяка сутрин се събуждате недоспали, без енергия и с болки в различни части на тялото? Отговорът е прост – влошено здраве и ниска работоспособност. За да избегнете подобни усложнения е добре да обмислите възможността за подмяна на матрака, защото вероятно точно той е причината за лошите ви утрини. Съществуват специални модели матраци, наречени ортопедични матраци, които са специално предназначени за облекчаване на болките чрез правилно разположение на тялото.

При покупка на нов матрак голяма част от потребителите търсят именно ортопедични матраци, но кои всъщност са те и как да ги разпознаем?

Основната разлика между ортопедичните матраци и останалите модели е, че ортопедичните матраци имат специалната функция да следват извивките на тялото и да разпределят гръбначния стълб в правилна позиция за сън. Този вид матраци осигуряват индивидуална опора за всяка част на тялото – раменете, гърба, врата, таза и ставите. Именно при липса на такава опора отделните части на тялото се натоварват и се получават схващания, различни болки и спазми. Разликата при съня върху ортопедични матраци е огромна, защото тялото усеща несравним комфорт, без напрежение и въртене в търсене на удобна позиция.

  • Ортопедични матраци – материали

Моделите ортопедични матраци могат да бъдат с ядро от различни материали – индивидуални покет пружини, добавена мемори пяна, латекс, пенополиуретан или най-често комбинация от различни материали. Разликата е в самата структура и адаптивността, които имат като отличителни характеристики. Най-честата заблуда за тези матраци е, че те непременно трябва да бъдат твърди. Истината е, че матракът, който предлага най-добрия и спокоен сън е този, който има средно ниво на твърдост, т.е. не е нито прекалено мек, нито прекалено твърд.

  • Ортопедични матраци – за кого се препоръчват?

Най-хубавата новина е, че ортопедичните матраци са подходящи за всички – за възрастни и деца, за потребители с различно тегло и ръст. Това са матраци са хора, които търсят здравословен сън или за такива, които желаят да се избавят от безсънието и болките в гърба и кръста. До някаква степен може да се каже, че тези матраци имат терапевтичен ефект върху тялото, защото гарантират равномерно разпределение на тялото и комфорт, които от своя страна са предпоставка за по-добро здравословно състояние. При изборът на детски матрак също е добре да се насочите към ортопедични матраци, защото формирането и правилния растеж на гръбначния стълб започва още в най-ранна детска възраст.Ако често страдате от нарушен сън, неспокойно заспиване и се събуждате с болки във врата, кръста или друга част на тялото, все пак ви съветваме да се консултирате със специалист и едва след това да изберете най-подходящия за вас матрак. Вече на пазара има и специализирани ортопедични медицински матраци, които са точно за ора с такива проблеми. Най-добрите ортопедични матраци на водещи производители може да разгледате и закупите онлайн в магазин за матраци и обзавеждане на спалня intershop.bg, където ще откриете модели на различни цени с безплатна доставка.