тръби ВиК

Тръби и фитинги – основни елементи от всяка водопроводна система

Полезни Публикации

Водопроводната инсталация заема особено място във всеки жилищен или нежилищен имот. Правилно изградената система се състои от фитинги и тръби. Това са необходимите са оформянето на ВиК мрежата елементи, към които е важно да се подходи изключително отговорно, когато се избират. Това, което ще подчертаем е, че за да бъде безупречно функционираща една водопроводна инсталация е важно професионалист за избере и монтира съответните елементи съобразно съставения ВиК план. Днес ще ви запознаем със спецификата на фитингите и тръбите, тъй е добре човек от обща култура да е запознат с това какво има във водопровода му.

Какво представляват фитингите

Образно казано това са елементите, които са съставна част от всеки водопровод. Тяхната роля се състои в това да съединяват тръбите и да удължават пътя на инсталацията така, че да може да се осигури безпрепятствен път на водата до крайната ѝ точка и цел. Строителния пазар днес наистина е огромен и определено предоставянето на възможността да се оформи водопроводна инсталация според начертаните планове става възможно точно с помощта на фитингиге, които не само съединяват тръбите, по които водата циркулира, но и имат възможността да променят посоката и пътя ѝ.

тръби и фитинги

Фитингите се класифицират по различни показатели, но най-общо можем да ги разделим на:

  • Фитинги според приложението – свързващи, разклоняващи, сменящи посоката на тръбопровода;
  • Фитинги според материала, от който са изработени – метални, пластмасови, полипропиленови, от неръждаема стомана и т.нат;
  • Според размера – има фитинги, които са с едни и същи размери от двете страни, както и други, чиято роля е да свързват два или повече типа тръби с различен цолаж.

Избирането на фитинги, винаги трябва да бъде съобразено с материала на тръбите, които ще свързват за да има гаранция за качествено и безпрепятствено преминаване на водата по водопроводната инсталация.

Видове тръби за водопровод

Що се касае до тръбите, по които циркулира водата от инсталацията то тук можем да споделим, че разнообразието наистина е огромно. Още при планирането и залагането на материалите в един строителен обект се формулират и размерите на тръбите, които ще бъдат вложени при изграждането на водопроводната система.  Но не само размерите са в основата на това да се осигури правилно дългогодишно функциониране на инсталацията. Предстои да ви запознаем с някои от използваните за направата на тръби материали, които са доказали своята устойчивост и здравина при ежедневно натоварване.

Избирането на материал, от който са направени тръбите зависи до много голяма степен от това каква е ролята им във Вик инсталацията. Разбираемо е едни от тръбите да имат повече предимства от други. Ето ги някои от основните видове тръби, които се предлагат днес на пазара:

  • Стоманени

Това са така наречените тръби от поцинкована стомана. Водопроводчиците ги определят като едни от най-здравите и издръжливи във времето. Този тип тръби се подсилват с различни допълнителни материали като цинк, което намалява значително риска от корозия. Препоръчително е в една система да се свързват тръби с идентични материали така, че ако инсталацията е от стоманени тръби то не се прилагат връзки с чугунени или други, тъй като се увеличава риска от корозия;

  • Медни тръби

Определяни са като едни от най-универсалните тръби, които се влагат във водопроводните инсталации, газопроводи, системи за отопление. Това, което е най-важно да се отбележи по отношение на тези тръби е това, че имат бактерицидни свойства, което ги прави едни от най-безопасните, тъй като медта елиминира наслагването на бактерии по тръбите;

  • Полипропиленови тръби (РР)

Най-масово използваните тръби по отношение на домашните водопроводни инсталации, които съвременните водопроводчици предпочитат. Те са устойчиви както на ниски така високи температури, не корозират и са абсолютно безопасни за експлоатация.

В каталога на магазин Ташев Галвинг можете да откриете още металполимерни тръби, пластмасови (полимерни), полиетиленови (РЕ), полиетиленови с кръстосани връзки (РЕХ) и много други.