детско колело

Как да изберем колело за детето

Спорт и Хобита

Изборът на колело е важно събитие в живота на малчугана. То ще му донесе здраве, веселие и усмивки. Покупката е не малък разход и той трябва да бъде обмислен добре. Какво е необходимо да знаем за избора на детски колела?

Насоки за родители

Дечицата от две-три години и нагоре, могат да започнат да карат колело с помощни колелца. Препоръчва се помощните колелца да са гумени, а не пластмасови тъй като са по-издръжливи. Онлайн може да намерите голямо разнообразие от модели детски колела, които да се харесат на всяко дете. Пъстрите цветове привличат погледа на най-малките, има богат избор, както за момченца така и за момиченца. Любовта към спорта се формира още в най-ранна възраст, движението е полезно за всички. Това е предпоставка те да започнат да практикуват даден спорт, когато пораснат.

Приблизителните размери на детските колела се определят спрямо цолажа на гумата:

Велосипед
  • 12“   за деца на  2-4 години;
  • 14“   за деца на 3-5 години;
  • 15“   за деца на 4-6 години;
  • 16“-20“ за деца на 5-8 години.

Важно условие е  детето да може да достига земята с пръстите на краката си. Ако това е изпълнено значи ще избрали точният размер. В богатото многообразие от най-различни модели ви предлагаме три примерни:

  • Детски велосипед SPRINT JESSIE 14“;
  • Детски велосипед SPRINT ALICE 16“;
  • Детски велосипед  SPRINT RONNY 16“.

Преди детето да стане на 7-8 години няма смисъл да се взима колело със скорости, защото в тази възраст е важно пазенето на баланс и управлението на равни участъци. Изборът на спирачки също е доста важен, детето трябва да провери дали има сили да стисне спирачките при седнало положение. Протекторът за веригата предпазва от наранявания, при падане той трябва да е добре закрепен, когато го раздвижете с ръка не трябва да помръдва. Веригата не би трябвало да се опира в протектора, по това ще различите качественото колело.

Важно е детското колело да е здраво, но да не тежи много. Когато са изработени от качествени материали, велосипедите са точно такива.

Не бива да се пропуска и безопасността. Качествена каска, наколенки и налакътници биха предпазили детето от контузии.                                                                                     

Времето прекарано с приятели навън е от изключително значение за пълноценното детство. В този дигитален свят, това е един основен урок, който родителите трябва да покажат на децата, докато са още малки. Прекрасно е да се видят малките палавници, качените на своите детски колела. Те им носят радост, щастие и хубаво прекарано време.